”Furia laptelui” reprezintă angorjarea patologică a sânului care apare la câteva zile după naștere, ca urmare a creșterii bruște a volumului laptelui, care depășește capacitatea de stocare a lactocitelor (celulele producătoare de lapte)

Angorjarea sânului nu este un lucru normal. Majoritatea femeilor care alăptează corect și des, în primele zile după naștere simt  o ”umflare” a sânului, ce apare la „venirea laptelui” , adică în ziua 2-3-4, când crește volumul laptelui. Unele femei, în ciuda alăptării dese, pot acuza angorjare din cauza unei lactații foarte bune și atunci este necesar ca acestea să se mulgă. ”Umflarea sânului” poate să dureze de la câteva zile, până la 2 săptămâni, dupa care, în general, sânul se adaptează după nevoile bebelușului. Este foarte important ca mamele care au o hiperlactație (adică produc mai mult lapte decat necesarul bebelușului lor) să se mulgă pentru că dacă  angorjarea sânilor nu este tratată (adică dacă sânul rămâne angorjat mai mult timp și nu este ”golit” poate duce la angorjarea patologică, denumită popular și ”furia laptelui”.

Atunci când apare angorjarea patologică, sânul este tumefiat, roșu, tare, dureros, sub tensiune, cu vene vizibile și dilatate pe suprafața acestuia, mamelonul se aplatizează, copilul nu-l poate prinde, iar laptele nu mai curge. Angorjarea patologica a sânului sau ”furia laptelui” apare în următoarele cazuri:

  • separarea mamei de bebe,
  • operație cezariană, în cazul în care este întârziată punerea bebelușului la sân câteva zile,
  • atașarea incorectă a bebelușului la sân,
  • limitarea timpului de supt,
  • intervale lungi între supturi,
  • programul de supt ”la 3 ore ”,
  • lipsa suptului de noapte,
  • oferirea suzetei,
  • suplimentarea cu lapte praf .

În general, la mamele care au primit multe perfuzii în timpul travaliului sau la cele care au născut prin operație de cezariană este mai frecventă angorjarea patologică dacă bebelușul nu este pus la sân. Din cauza lichidelor din perfuzii la nivelul sânului apare edemul, care va accentua angorjarea, va bloca canalicule de curgere și va face mai dificil de golit sânul.

Pentru tratarea angorjării patologice nu este necesar să se facă un masaj brutal, uneori chiar traumatizant mamei.

Mama va aplica comprese calde pe sân timp de 10-15 minute sau va face un duș cald. Masajul se va face ușor, cu mișcări circulare pe toată suprafața sânului timp de câteva minute, după care se va încerca atașarea bebelușului la sân (el este cea mai eficientă pompă). Dacă bebelușul nu se poate atașa din cauza angorjării și a edemului areolei, se recomandă mulsul manual pentru detensionare și înmuierea areolei  prin aplicarea unei presiuni cu degetele la nivelul areolei (”reverse pressure softening”). Se recomandă și masajul în timpul suptului sau a mulsului pentru favorizarea curgerii laptelui. După supt sau muls, se va aplica gheață sau frunze de varză rece timp de 20-30 minute. Se recomandă și analgezic între supturi, de 3 ori/zi. La 2 ore trebuie repetată golirea sânului pentru a scădea stresul mecanic asupra alveolelor. În general, angorjarea sânului se rezolvă în 12-24 de ore.

Netratată, angorjarea patologică poate duce la înfundarea canaliculelor, la apariția mastitei sau a abcesului, dar și la scăderea secreției lactate.

Pentru a preveni ”furia laptelui” este foarte importantă inițierea alăptării cât mai repede după naștere, în primele ore, alăptarea frecventă, nelimitarea duratei suptului, asigurarea unei poziții și a atașării corecte a bebelușului, evitarea suzetei, evitarea folosirii mamelonului de silicon artificial, evitarea suplimentării cu lapte praf, folosirea compresiei sânului în timpul suptului (mai ales la bebelușii care adorm repede la sân din cauza fluxului mic), detensionarea sânului dacă mama îl simte foarte întărit și tensionat între alăptări.

Nu uita că orice problemă se poate rezolva mult mai ușor dacă ai alături de tine ajutorul potrivit! Dr. Carmen Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, te poate ajuta cu recomandări și sfaturi!