În general această situație apare mai frecvent la bebeluși în jurul vârstei de 3-4 luni, iar mamele de regulă susțin că bebe a început să nu mai fie ”mulțumit” la sân. Această ”nemulțumire” se manifestă cu agitație în timpul suptului, arcuire la sân, bebe lasă sânul și plânge tot mai mult, ajungându-se chiar în situația în care bebelușul începe să refuze sânul și să își sugă mâinile. În această situație, apare o scădere a fluxului laptelui și a lactației mamei. Această agitație a bebelușului la sân este observată mai mult după-amiaza sau seara, iar dacă nu se intervine la timp, situația se agravează. Bebelușul poate refuza total sânul în timpul zilei, dar poate să sugă bine noaptea. Din păcate, această situație este de multe ori ”diagnosticată” greșit.

De ce apare această agitație a bebelușului la sân?

Unii bebeluși care au fost obișnuiți cu un flux mare și constant al laptelui ajung să fie nemulțumiți din cauza scăderii fluxului. Cauzele scăderii fluxului și chiar a lactației sunt multiple și vom discuta în continuare despre cele mai importante dintre ele:

Mama a avut o lactație abundentă în primele săptămâni

Bebelușii au fost astfel obișnuiți cu un flux abundent, iar mama a avut impresia că bebelușul a fost atașat corect la sân dacă ”bebe suge bine și înghite”. În multe cazuri, bebelușii nu sunt atașați corect la sân, dar fluxul și lactația abundentă a mamei le oferă un aport suficient de lapte, cel puțin în primele săptămâni de viață.

Bebelușii primesc constant biberon, suzetă sau mama folosește mameloane de silicon.

Suptul din biberon este foarte diferit și mulți bebeluși ajung să își deterioreze suptul corect la sân, iar acest lucru bineînțeles că duce la un flux mai mic al laptelui. Mai mult decât atât, o atașare corectă a bebelușului la sân poate fi deteriorată și de folosirea suzetei. Dacă mama oferă prea mult suzeta bebelușului, momentul de foame este amânat, iar fluxul laptelui și lactația scade treptat. Să nu uităm că producția de lapte matern este influențată de cerere, adică de cât de des suge bebelușul.

Mama oferă un singur sân la o sesiune de alăptare

Multe mame primesc această recomandare (greșită, de altfel) de a alăpta doar dintr-un singur sân la o alăptare pentru ca bebe să primească ”lapte mai gras” care este la finalul alăptării. Multe mame insistă cu alăptarea la un singur sân, chiar dacă bebe nu mai înghițea, ci doar stătea și suzeta sânul. Dacă bebe nu mai înghite, înseamnă că nu mai primește deloc lapte. Dacă mama observă că bebelușul nu mai suge activ și nu mai înghite, trebuie să folosească compresia sânului, iar dacă nici această metodă nu funcționează, mama trebuie să schimbe sânul.

De cele mai multe ori, mamele apelează din păcate tardiv la o consultație în alăptare, sperând ca situația să va ameliora de la sine. Din păcate, nu este așa. Multe mame se prezintă la consultație când bebelușul deja refuză sânul de tot sau mai suge eventual doar noaptea. Altele cer sfatul unui consultant în lactație abia în momentul în care au început suplimentarea cu lapte praf.

Dacă mamele ar apela din timp la consultație, situația s-ar remedia ușor, fără a fi necesară suplimentarea cu lapte praf. Dacă a scăzut fluxul și lactația mamei, nu înseamnă nu mai există lapte suficient pentru bebe (așa cum cred foarte multe mame și chiar și unele persoane din domeniul medical). Corectarea atașării la sân, compresia corectă a sânului în timpul alăptării, schimbarea sânului (dacă bebe nu mai suge activ și nu mai înghite), precum și stimularea lactației cu diferite stimulente naturale pot rezolva aceste probleme.

Apelează la un consultant în alăptare încă de la primele semne ale grevei suptului! Dr. Bianca Chețan, consultant în lactație certificat internațional IBCLC îți va fi aproape cu cele mai bune sfaturi pentru o alăptare de succes!