🤱🏻 Din păcate, multe mămici folosesc pompa de sân în mod necorespunzător și ajung la complicații (angorjarea sânului, blocarea unor canale, mastită, etc.). Majoritatea mamelor care au un start corect în alăptare, nu au nevoie de pompa de sân.
❗Este foarte important ca mama să fie ajutată în primele zile în maternitate să poziționeze și să atașeze corect bebelușul la sân, să se asigure că bebelușul suge corect, să alăpteze frecvent, la cerere, la primele semne de foame ale bebelușului, să evite oferirea suzetei și a biberonului pentru a iniția și stimula corect lactația.
👶🏻 Dacă bebe suge corect și la cerere în primele zile, mama va evita angorjarea sânului (“furia laptelui“ – atunci când sânul devine tensionat, întărit și dureros). Această angorjare nu este normal să apară. Folosirea pompei uneori poate să accentueze această angorjare pentru că pompa nu extrage laptele în mod fiziologic, uniform .
⚠️ Multe mame primesc sfaturi greșite în legătura cu utilizarea pompei sân (să se mulgă după alăptare, să golească sânii după alăptare pentru a stimula lactația). Dacă bebe suge corect și la cerere, nu este necesar să mulgeți sânul după alăptare!!!
⚠️ Dacă bebe suge corect și nu primește completare, majoritatea mamelor produc în primele 2-3 săptămâni mai mult lapte decât suge bebe. Însă chiar și atunci, nu este indicat să mulgeți sânul. După stabilizarea lactației (la 4-6 săptămâni), sânii nu se vor mai “umple“ așa ca în primele săptămâni pentru că lactația se adaptează după necesitațile bebelușului (conceptul cerere – ofertă). Dacă mulgeți sânul în această perioadă de creștere și stabilizare a lactației, riscați să produceți o hiperlactație nefiziologică care poate duce la alte complicații (canale blocate, mastită).
⚠️ Alte sfaturi incorecte primite de mame este să se mulgă și să ofere laptele muls cu biberon, în special la bebeluși care nu sug eficient și adorm repede la sân. Din păcate, nici în această situație nu se rezolvă problema. Suptul din biberon este foarte diferit. Este important ca mama să fie ajutată să atașeze corect bebelușul la sân, să încurajeze fluxul laptelui prin compresia sânului, să schimbe sânul dacă bebe nu mai suge activ (chiar de mai multe ori) și să folosească SNS dacă bebe are nevoie de suplimentare.