Poziționarea și atașarea corecta a bebelușului la sân este esențială pentru un alăptat de succes. Multe din problemele care apar în alăptare sunt din cauza atașării și poziționării incorecte a bebelușului la sân și a suptului incorect al acestuia. Dacă bebe nu este corect atașat la sân nu transferă lapte eficient și nu contribuie la stimularea și menținerea lactiei, având ca și consecință scăderea lactației. De asemenea, dacă nu este atașat corect va adormi la sân sau se va frusta din cauza fluxului mic de lapte și ulterior va refuza sânul deoarece nu reușește să transfere eficient lapte. Dacă bebe nu este atașat corect, el nu va suge eficient și nu va goli eficient sânul, iar mama se poate confrunta cu probleme precum: angorjarea sânului, canale înfundate sau mastită. Prinderea incorectă a sânului, doar a mamelonului, va duce la apariția durerii în timpul alăptării, rănirea acestuia și apariția ragadelor .
Mama trebuie ajutată să poziționeze și să atașeze corect bebelușul la sân și cât de repede posibil, înainte de a folosi mameloane de silicon. Chiar dacă mama are mamelonul plat, cu o atașare corectă bebelușul va reuși să sugă eficient și suptul nu va fi dureros.

O poziționare și o atașare corectă la sân este foarte importantă pentru o alăptare eficientă a bebelușului și pentru un supt confortabil și nedureros.

Iată câteva semne pentru o poziționare și o atașare corectă a bebelușului la sân:

  • Bebelușul trebuie să fie poziționat lipit de burtica mamei, fară spațiu
  • Bebelușul trebuie să deschidă gurița mare și să prindă o mare parte din areolă, nu numai mamelonul
  • Buzele bebelușului trebuie să fie răsfrânte în afară (în special buza de jos) – „buză de pește”, iar limba acoperă gingia inferioară
  • Bărbia bebelușului presează ușor sânul mamei
  • Mama trebuie să stea confortabil, să nu se aplece asupra bebelușului și corpul bebelușului să fie lipit de corpul ei, fară spațiu
  • Obrajii bebelușului sunt plini în timpul suptului, nu sunt supți, ca și cum ar trage cu paiul, și nu se înfundă în timpul suptului
  • Mama trebuie să audă când bebele înghite, nu trebuie să se audă zgomote de supt

Pentru a putea poziționa și atașa cât mai corect bebelușul la sân, pentru mămicile începătoare se recomandă la început poziția leagăn încrucișat. Mama se aseaza confortabil, iar pentru poziționarea bebelușului la sânul stâng va susține capul bebelușului cu mâna dreaptă. Obrazul bebelușului trebuie susținut în palma mamei, cât mai stabil, iar degetul mare va fi poziționat la spatele sau ceafa copilului. Mama poziționează bebelușul astfel încât bărbia acestuia să preseze ușor țesutul sânului, apoi așteaptă ca acesta să deschidă guriță mare. Mamelonul va fi poziționat deasupra buzei superioare. Pentru a atașa corect bebelușul, mama va face o mișcare fermă de împingere din spate a acestuia pentru a prinde cât mai mult din areolă și a-i rămâne buza de jos răsfrântă.

Te așteptăm la workshop-ul interactiv ”Poziționarea și atașarea corectă a bebelușului la sân”, ce va avea loc în data de 25 martie, de la ora 14, pentru a afla mai multe despre acest subiect direct de la dr. Bianca Chețan, educator prenatal Lamaze și consultant în alăptare certificat IBCLC! Înscrierile se fac prin completarea formularului următor: http://bit.ly/2vv589a!