Furia este una dintre cele 5 emoții de bază. Cu toții o simțim uneori, fie că e vorba despre o enervare ușoară sau de un episod de furie intensă care pare incontrolabilă. Este o emoție firească. Atunci când scapă de sub controlul nostru și apar comportamente distructive, aceasta ne afectează relațiile, munca, calitatea vieții și sănătatea fizică.

Furia în sine nu este nici rea, nici bună. Toate emoțiile sunt firești și avem dreptul să le simțim. Ceea ce poate fi problematic este modul de exprimare a emoției sau felul în care o simțim noi în interior.

Toate emoțiile sunt însoțite de componente subiective (cum percepem și simțim noi emoția), de componente fiziologice (ce se petrece în/cu corpul nostru când apare emoția), componente cognitive (ce gânduri ne declanșează sau ne mențin emoția) și componente comportamentale (ce facem noi când simțim emoția).

Când apare furia încep să crească mai mulți parametri fiziologici: ritmul cardiac, tensiunea arterială, nivelul hormonilor adrenalină și noradrenalină. Răspunsul instinctiv la furie este agresivitatea, deoarece furia apare ca și răspuns la o amenințare din mediu (amenințarea poate fi una percepută subiectiv). Răspunsurile la furie obișnuiau să aibă o valoare adaptativă care să ne asigure supraviețuirea. Pericolele la care suntem expuși în prezent, de cele mai multe ori, nu mai au aceeași natură pe care o aveau cele la care erau expuși strămoșii noștri. În prezent, normele sociale, legile și dorința noastră de a ne păstra locul de muncă și relațiile, ne face să ne gândim că furia este inacceptabilă. Dar, cum spuneam mai sus, furia în sine nu este rea. Reacțiile noastre la furie, însă, pot avea consecințe negative. Aceste reacții pot fi de suprimare a furiei, de exprimare a furiei sau de calmare a furiei. Suprimarea poate să ne afecteze sănătatea fizică în timp. Exprimarea agresivă a furiei poate să ne strice realațiile cu ceilalți, ne poate crea probleme cu legea sau ne poate face să ne pierdem locul de muncă sau alte lucruri la care ținem. Calmarea furiei pare să fie cea mai eficientă cale de a face față furiei fără consecințe negative. Dar cum facem asta?

  1.   Relaxarea

Poți apela la mai multe strategii de relaxare. Poți face exerciții de respirație profundă sau poți număra până la 10 în timp ce respiri profund. Îți poți repeta anumite lucruri care te ajută să te liniștești (ex. ”Sunt calm, relaxat”, ”Relaxează-te”, ”Ia o pauză”). Poți apela la yoga sau meditație sau la exerciții special destinate pentru a te ajuta să te relaxezi (ex. relaxare musculară progresivă Jacobson, training autogen).

Este important să repeți aceste exerciții zilnic pentru a îți fi mai ușor să le accesezi atunci când ai nevoie.

  1.   Regândirea situției

Atunci când ești furios gândurile tale pot deveni exagerate sau dramatice. Încearcă să înlocuiești aceste gânduri cu unele mai raționale. De exemplu, în loc să îți spui ”Totul e pierdut! nu suport să se întâmple asta”, încearcă să îți spui ”e frustrant că se întâmplă asta și e de înțeles că mă simt așa, dar nu e sfârșitul lumii și a mă înfuria mai tare nu o să mă ajute cu nimic”.

Ai grijă la supra generalizări. S-ar putea să te surprinzi gândindu-te că cineva (sau chiar tu însuți) face ceva tot timpul sau niciodată nu face lucrurile într-un anumit fel. Iată câteva exemple de astfel de gânduri: ”Tu tot timpul te porți așa.”, ”Niciodată nu îți pasă de mine”. Cel mai probabil aceste afirmații sunt eronate și ajută ca furia să se simtă justificată și să crească. Cel mai probabil atunci când suntem furioși selectăm din memorie exact acele exemple care îl fac pe celălalt să pară vinovat și care ne întăresc nouă ideea că avem dreptate. Reacționând astfel nu îi oferim celuilalt oportunitatea de a își repara o posibilă greșeală sau de a ne ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat.

Mai sunt alte câteva stiluri de gândire care îți pot alimenta furia: gândirea alb-negru, etichetarea, personalizarea, a sări la concluzii, a gândi în termeni de ”trebuie” sau ”e obligatoriu să…”, maximizarea sau minimizarea și altele.

Este important să îți amintești atunci când ești furios că s-ar putea ca din cauza emoției pe care o simți să nu judeci lucrurile foarte logic, ci s-ar putea să gândești în moduri care îți mențin furia sau chiar o amplifică.

  1.   Comunicarea asertivă

Învață să asculți și să iei în considerare și alte perspective înainte de a sări la concluzii. Învață și să exprimi ceea ce simți, ceea ce crezi, ceea ce îți dorești fără să îi rănești pe alții. Dacă cineva a făcut ceva ce te deranjează sunt moduri mai drăguțe de a-i comunica asta decât prin țipete, înjurături sau jigniri. Comunicarea agresivă afectează relații și nu te ajută să obții ceea ce îți dorești.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face când ești furios.

Atenție!

Deși majoritatea oamenilor cred că a înjura, a sparge lucruri sau a lovi lucruri te ajută să îți descarci furia, acestea o mențin sau chiar o amplifică. De exemplu, unii oameni s-ar putea gândi că a lovi o pernă nu are nici o consecință negativă și că te ajută să îți liniștești furia.