Ce este fotoprotecția?

Fotoprotecția reprezintă protecția față de radiațiile solare prin utilizarea de produse fotoprotectoare SPF și îmbrăcăminte adecvată.

De ce este necesară?

Chiar dacă radiațiile UV au rol benefic în asigurarea imunității organismului și în producerea de vitamina D, expunerile necontrolate la soare pot provoca atât fenomene acute – arsuri solare, cât și cronice: îmbătrânire cutanată și fotocarcinogeneză (cancere ale pielii). Radiațiile UVB sunt responsabile de arsuri solare și apariția cancerelor cutanate, iar radiațiile UVA de producerea dermatozelor fotoalergice, iar pe termen îndelungat de îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.

În general, organismul uman produce o cantitate suficientă de vitamina D în urma unei expuneri de scurtă durată la soare (10-15 minute/zi), de aceea o expunere prelungită este puțin probabil să ofere beneficii suplimentare.

Care este cea mai gravă consecință a nefolosirii protecției solare?

Incidența cancerului cutanat este în creștere în ultimii ani în întreaga lume.

O formă gravă de cancer de piele este melanomul, tumoră ce se dezvoltă în celulele producătoare de pigment ale pielii sau în celulele nevice, ce intră în alcătuirea nevilor nervocelulari (alunițelor). Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate forma în orice țesut ce conține celule pigmentare, inclusiv pe suprafața mucoaselor.

Frecvența apariției melanomului a explodat în ultimii ani, îndeosebi la persoanele tinere (20-40 de ani) și la copii, datorită expunerii excesive și neprotejate la radiațiile ultraviolete (soare, plajă, solar).

Melanomul cauzează 75% din totalul deceselor provocate de cancerele de piele, iar aproximativ 2/3 dintre persoanele diagnosticate cu melanom în stadiu avansat își pierd viața în primul an din momentul stabilirii diagnosticului.

Care sunt principalii factori de risc pentru melanom?

Principalii factori implicați în apariția melanomului sunt: expunerile masive la radiațiile ultraviolete fără utilizarea protecției solare sau cu protecție solară incorect aleasă și utilizată; frecventarea constantă a solarului; arsurile solare din perioada copilăriei; utilizarea fără protecție solară a unor medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la radiațiile ultraviolete (antibiotice, antidepresive, betablocante, creme și medicamente antiacneice, antiinflamatoare nesteroidiene, chimioterapie, etc.); prezența unui număr crescut de alunițe (nevi); predispoziția genetică; existența în familie sau în antecedente personale a unui cancer de piele.

Cum ne protejăm de soare?

 • Evitați expunerea la soare în orele de vârf (interval orar: 10-16).
 • Aplicați produsul de protecție solară adecvat pielii dumneavoastră și patologiei asociate (dacă suferiți de probleme de sănătate pentru care urmați diferite tratamente); acesta se aplică cu minim 30 de minute înainte de a ieși din casă și se reaplică la fiecare 2 ore.
 • Folosiți cremele de protecție solară chiar și atunci când intrați sau stați în apă (piscină, apa mării); chiar dacă produsul este rezistent la apă, puterea lui de protecție se reduce în contact cu apa; pentru a menține protecția dorită, reaplicați crema solară imediat după ce pielea dumneavoastă s-a uscat.
 • Folosiți regulat cremele de protecție solară adecvate tipului dumneavoastră de piele și de ten, începând din luna martie până în octombrie, chiar și în zilele cu nori, ploioase, cât și pe perioada iernii, dacă mergeți la munte sau la ski.
 • Pe perioada verii, purtați haine de protecție confecționate din materiale ușoare, prevăzute cu filtru UPF, ce nu permit trecerea luminii – acestea sunt disponibile în comerț.
 • În primele 6 luni de viață, evitați expunerea directă a copilului la soare, protejându-l cu creme de protecție solară speciale pentru perioada de viață 0-2 ani și folosind pălării cu boruri largi, îmbrăcăminte cu filtru UPF și umbreluțe.
 • Alegeți pentru copii mai mari de 24 luni creme SPF din game pediatrice, alături de fotoprotecția fizică.
 • Nu folosiți cremele dumneavoastră de protecție solară pentru a asigura protecția solară a copilului și nu folosiți cremele de protecție solară folosite de apropiații dumneavoastră.
 • Cereți întotdeauna sfatul medicului sau a farmacistului când vă decideți să cumpărați o cremă de protecție solară! Veți primi o recomandare personalizată tipului dumneavoastră de piele și de ten, în acord cu starea dumneavoastră de sănătate și a tratamentelor pe care le urmați.
 • Alegeți întotdeauna pentru îngrijirea zilnică a tenului dumneavoastră (hidratare, nutriție, reducerea seboreei, prevenirea îmbătrânirii, îndepărtarea petelor pigmentare, etc.) creme de față prevăzute cu factor de protecție solară (SPF); dacă ele nu sunt disponibile, folosiți întotdeauna o cremă SPF aplicată peste produsul de îngrijire zilnică pe care dumneavoastră îl utilizați.
 • Evitați folosirea produselor improvizate (nestandardizate) pentru protecție solară de tip ”eco” sau ”bio”, disponibile în comerț; ele nu au capacitatea de a asigura protecția împotriva soarelui, producând cel mult arsuri sau reacții alergice. În farmacii există produse certificate ecologic, pe bază de plante, extrem de sigure și eficiente, capabile să vă protejeze eficient de soare!

Autor articol: Dr. Hana Petra Decean, medic primar dermatolog