Alăptarea este o frumoasă legătură emoțională între mamă și copilul ei. Din păcate, multe mămici renunță la această frumoasă legătură din cauza unor probleme și frustrări care apar ca urmare a alăptării incorecte.

”În acest proces de alăptare trebuie să ai multă voință și informație corectă pentru că în ziua de azi la orice impas, majoritatea medicilor o să te îndrume spre lapte praf. ” (Chende Diana, mămică)

Din diverse motive, în primele zile după naștere, bebelușii sunt frecvent despărțiți de mamele lor. Primele alăptari ar trebui să se întâmple cât mai devreme (în prima ora după naștere, în “ora magică” nou-născuții sunt alerți și dornici să sugă), dar de aceste momente beneficiază doar puține mame. Cantitatea de colostru din primele zile este mică și nou-născuții ar trebui să sugă frecvent (cam la un interval de o oră – o oră jumătate) pentru a iniția și stimula lactația.

Proaspetele mame au frecvent probleme la primele supturi: nu atașează corect bebelușii la sân, bebelușii au primit deja suplimentare cu lapte praf și nu mai sunt dornici să sugă, dorm mai mult după laptele praf , deoarece acesta se digeră mai greu și nu stimulează frecvent sânul, întârziind stimularea lactației, folosesc mameloane artificiale din cauza problemelor de atașare și a mameloanelor plate, etc.

Toate acestea duc la întârzierea inițierii și stimulării lactației, apariția confuziei tetină –mamelon, refuzul sânului de către bebeluș, ragade din cauza atașării incorecte sau supturi dureroase. Este foarte important pentru proaspetele mame să știe că toate problemele care apar în cursul alăptării se pot rezolva, dacă cer ajutor de specialitate. Din păcate, multe persone din anturaj, familie, chiar și cadre medicale, dau sfaturi greșite în privința alăptării și mamele nu beneficiază de un ajutor de specialitate.

Consultantul în alăptare este singura persoană specializată în diverse probleme ale alăptării care va personaliza fiecare consultație în funcție de problemele pe care le are proaspăta mamă.

Iată câteva exemple de probleme cu care se poate confrunta mama și cum poate ajută consultantul în alăptare:

Suptul este dureros și mama a făcut ragade, cauzele fiind legate de poziționare, atașare sau suptul incorect al bebelușului la sân. Consultantul în alăptare învață mama diferite poziții confortabile pentru un alăptat de succes și cum să atașeze corect bebelușul la sân pentru un supt eficient pentru bebeluș și confortabil pentru mamă. Poziționarea și atașarea trebuie individualizată pentru fiecare cuplu mamă – bebeluș, în funcție de preferințele și confortul poziției mamei, mărimea sânilor, formă și mărimea mameloanelor, greutatea și tonusul bebelușului, etc.

Mama suplimentează alimentația bebelușului cu lapte praf din biberon și se confruntă cu o scădere a lactației. Consultantul în alăptare este persoana specializată care poate individualiza un tratament și o conduită corectă pentru creșterea secretiei lactate. Consultantul în alăptare va învăța mama poziționarea și atașarea corectă la sân, esențiale pentru un supt confortabil și pentru că bebelușul să poată să-și extragă corect laptele, să sugă eficient, va învăța mama cum să folosească masajul și compresia sânului pentru a stimula lactația și a încuraja curgerea laptelui în cazul unor bebeluși care nu reușesc să sugă eficient sau adorm foarte repede la sân. De asemenea, consultantul în alăptare va învață mama cum să folosească un SNS, dacă bebelușul are nevoie o perioadă de timp de supliment de lapte praf până la creșterea lactației mamei. Este foarte important ca bebelușii care au nevoie de suplimentare cu lapte praf până la creșterea lactației mamei să primescă această suplimentare cu SNS, nu cu biberon. Suptul din biberon este diferit de suptul la sân, fluxul este constant și din păcate, la mulți bebeluși va apărea confuzia tetină-mamelon, se vor obișnui cu suptul din biberon și vor refuza ulterior sânul.

Unele mămici se confruntă cu mameloane plate și recurg foarte repede la mameloanele din silicon. Foarte multe mame nu folosesc corect aceste mameloane, iar folosirea lor incorectă și îndelungată scad stimularea sânului și duc la scăderea secretiei lactate. Bebelușii sănătoși, născuți la termen, fără probleme de sănătate, pot suge fără probleme dintr-un sân cu mamelon plat până la “formarea“ acestuia. După folosirea îndelungată a acestor mameloane artificial de silicon, mulți bebeluși refuză sânul. Consultantul în alăptare va ajuta mama să atașeze  corect bebele la sânul cu mameloane plate.

98% din femei pot alăpta, este nevoie de dorință, determinare, susținere și uneori de un ajutor din partea unor persoane specializate! Dr. Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, te poate ajuta în acest sens cu recomandări și sfaturi!

”Recomand tuturor mămicilor să alăpteze și să o facă susținute și informate corect de un consultant în alăptare acreditat, nu după sfaturile date nici de bunică, mamă, vecină sau orice altă sursă nesigură și neexperimentată în domeniu pentru că poate dăuna grav stării de bine a mamei și poate înrăutăți situația sau chiar poate duce la înțărcare în favoarea formulei, care e mult mai accesibilă și fără bătăi de cap. Pe cât de greu, pe atât de magic.” (Mihaela Carmen)