Colostrul este primul lapte care începe să se secrete încă din săptămâna 18 de sarcină. În timpul sarcinii, cantitatea de colostru este mică pentru că prolactina (unul din hormonii principali responsabili de producția de lapte) este inhibată de progesteron, care este crescut în timpul sarcinii. După naștere, după eliminarea placentei, progesteronul scade și dezinhibă prolactina.  Colostrul este disponibil după nașterea bebelușului, dar în primele zile după naștere colostrul este în cantitate mică ( 10 -100 ml/zi ). Tocmai din acest motiv, bebelușul trebuie să sugă frecvent, să fie corect poziționat și atașat la sân și să nu fie restricționat timpul la sân.  Mama nu trebuie să alăpteze după program și sugarul nu trebuie să primească completare lapte praf cu biberonul.

Din păcate, din diferite motive (mama a născut prin cezariană și este la terapie intensivă, mama este despărțită de mama datorită unor  proceduri medicale, mama nu poate atașa corect bebele la sân, are mameloanele plate, bebelușul adoarme foarte repede la sân, bebelușul refuză sânul mamei, etc.) bebelușii primesc în primele zile după naștere completare cu lapte praf cu biberonul. Suptul din tetina biberonului este diferită de suptul la sân, fluxul prin biberon este mai mare și constant și, din păcate, la foarte mulți bebebusi apare confuzia tetină –mamelon.

În consultațiile mele am avut foarte mulți bebeluși cu confuzie tetină – mamelon. Problemele cele mai frecvente ale folosirii biberonului sunt: refuzul sânului de către bebeluș (bebelușul plânge și este frustat când este pus la sân) , nesusținerea unui supt eficient (bebe adoarme foarte repede la sân din cauza fluxului mic al mamei), transfer inadecvat de lapte, atașare incorectă, supt dezorganizat, supt dureros (bebe prinde doar mamelon) sau ragade.

Consecințele completării în primele zile ale alimentației bebelușului cu lapte praf din biberon sunt: lipsa stimulării sânului și a inițierii secreției lactate a mamei, laptele praf se digeră mai greu decât laptele mamei și astfel bebelușul va fi pus mai rar la sân, angorjarea sânilor mamei, refuzul sânului de către bebelușul care a băut din tetină, supt dezorganizat sau incorect (bebelușii nu mai deschid mare gurița să poată prinde areola mamei și nu-și mai extind limba peste gingie). Datorită suptului incorect, mama va face ragade și suptul poate deveni dureros. Atașarea incorectă la sân poate duce la un transfer incorect al laptelui din sân, iar în această situație bebelușul va rămâne înfometat.

Majoritatea femeilor care alăptează corect și des, în primele zile după naștere simt o ”umflare” a sânului la ”venirea laptelui”, adică în ziua 2-3-4, când crește volumul laptelui. Este foarte important ca bebelușul să fie poziționat și atașat corect la sân, mama trebuie să alăpteze ”la cerere”, să nu restricționeze timpul acordat fiecărui alăptat. Bebelușii sunt diferiți, timpul petrecut la sân nu este un indicator corect al transferului de lapte. Mama trebuie să recunoască semnele unui supt eficient, să nu dea suzeta și biberon, să se odihnească suficient, să fie relaxată și atmosfera familiară să fie caldă, plină de dragoste, pentru un alăptat de succes și stabilizarea lactației.

Consultantul în alăptare are și în acest caz un rol foarte important. Mama trebuie ajutată să poziționeze și să atașeze bebelușul corect la sân pentru a suge corect și pentru a putea să-și transfere corect laptele din sân. Mai mult decât atât, ea trebuie învățată să stimuleze reflexul de ejecție a laptelui prin masaj și compresia sânului pentru bebelușii care adorm repede la sân din cauza fluxului mic și nu reușesc să transfere eficient laptele. Dacă lactația mamei este insuficientă și bebelușul are nevoie de completare cu lapte praf este important să primescă această completare prin SNS (sistem de nutriție suplimentar), nu cu biberonul.

Bineînțeles că problemele se pot rezolva cel mai ușor cu cât mama cere cât de repede ajutor. Cu cât trece mai mult timp, cu atât bebelușul poate refuză sânul și va fi foarte greu să se întoarcă la sân.

În cazul în care crezi că te confrunți cu lactație insuficientă, Dr. Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, te poate ajuta cu recomandări și sfaturi!

Autor: Dr. Bianca Chețan, consultant în lactație certificat IBCLC

Sursă foto: Eugen Alesiuc