Alăptarea este o perioadă frumoasă din viața oricărei mămici, dar în același timp și una plină de provocări. Astăzi mi-am propus să vorbesc despre o afirmație pe o aud frecvent în consultațiile mele: multe mame îmi spun că nu au suficient lapte și că bebelușul lor nu se satură la sân.

Este posibil să nu aveți suficient lapte pentru bebelușul vostru?

Da. Este posibil în anumite situații, însă majoritatea femeilor (peste 95 %) pot produce suficient lapte pentru bebelușul lor. Da, sunt mame care produc mai mult lapte pentru bebelușul lor, în timp ce altele produc mai puțin, dar în general abilitatea ”de a face lapte” este mai mult dată de conceptul cerere-ofertă: cu cât bebe suge mai frecvent și mai eficient și sânul este golit, cu atât acesta vă produce mai mult lapte.

Ce se întâmplă după naștere cu laptele matern?

Imediat după naștere, după eliminarea placentei se dezinhibă prolactina, principalul hormon care produce laptele. Prolactina este stimulată și crește în timpul suptului bebelușului și în timpul golirii sânului cu pompa. Bebelușul însă este cea mai eficientă pompă, el stimulează cel mai bine lactația. Colostrul din primele zile este disponibil de la naștere, acesta este secretat de sân încă din timpul sarcinii, acest lapte ”nu trebuie să vină”, doar că este secretat în cantități foarte mici (între 10-50 ml / zi în primele zile de la naștere). Colostrul este în cantitate mică, este vâscos și foarte greu de extras în primele zile. La cele mai multe mame nu poate fi extras  cu pompa de sân, ci doar manual sau cu ajutorul bebelușului, acesta fiind cel care poate extrage cel mai eficient colostrul. Cantitatea de lapte creste în zilele următoare și volumul sânului se modifică datorită creșterii cantității de lapte – de aici și expresia ” vine laptele”.

În următoarea perioadă lactația mamei în mod normal crește, dar poate și să scadă. Bebelușul în primele zile trebuie să sugă frecvent, la cerere, la primele semne de foame pentru a stimula prolactina și pentru a crește lactația, fără a primi suplimentare cu lapte praf din biberon. Suptul bebelușului va stimula prolactina și cantitatea de lapte va crește, urmând a se regla pe parcusul primelor săptămâni, în funcție de necesitățile bebelușului – cu cât sânul este golit mai frecvent, cu atât mai mult lapte se va produce.

Când putem vorbi de lactație insuficientă?

Din păcate, multe mămici nu pun bebelușul la sân în primele ore după naștere din diferite motive (naștere dificilă, travaliu epuizant, naștere prin cezariană), bebe este despărțit de mamă, primește biberon cu lapte praf, mama nu poate atașa corect bebelușul la sân, atașează incorect bebelușul și apare durerea la supt, mama recurge la mameloane artificiale, are mameloane plate și este dificil pentru bebe să prindă sânul, bebelușul este somnolent sau este mai letargic din anumite condiții medicale din timpul nașterii și multe, multe altele. Toate acestea duc la stimularea inadecvată a prolactinei și la o lactație insuficientă.

Limitarea timpului de supt, alăptarea după program, oferirea de supliment de lapte praf cu biberon, oferirea suzetei, atașarea incorectă a bebelușului la sân, poziția inconfortabilă a mamei pentru alăptare, durerea în timpul suptului, nerezolvarea corectă a angorjarii sânilor din primele zile, etc. sunt câteva din motivele lactației insuficiente. De asemenea, unele mame asociază greșit lactația insuficientă cu alte motive și cu unele comportamente ale bebelușului, crezând că acesta nu se satură și spunând greșit “ că înfometează bebelușul “ . Iată câteva exemple:

  • Unii bebeluși sug foarte des în primele săptămâni după naștere
  • Nu a venit laptele în primele zile
  • Bebe se agită la sân
  • Proba suptului
  • Mama nu reușește să scoată cu pompa decât foarte puțin lapte
  • Sânii au devenit mai goi și nu se mai umflă așa tare după câteva săptămâni de la naștere

Mai multe despre lactația insuficientă poți citi aici.

Alăptarea este o frumoasă și puternică legătură emoțională a mamei cu bebelușul ei. Lactația poate fi stimulată, iar mama trebuie încurajată și ajutată pentru a nu renunța la alăptare.

În cazul în care crezi că te confrunți cu probleme în alăptare,  Dr. Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, te poate ajuta cu recomandări și sfaturi!

Autor: Dr. Bianca Chețan, consultant în lactație certificat IBCLC