Alăptarea este o frumoasă legătura emoțională între mamă și copilul ei. Din păcate, multe mămici renunță la alăptare din cauza unor probleme și frustrări care apar din cauza alăptării incorecte.

”Ora magică” și alăptarea

În maternitățile din România puține mame beneficiază de ”ora magică” și alăptare în primele ore după naștere. ”Ora magică” sau ”skin-to-skin”  este prima ora după nașterea bebelușului și are numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, demonstrate științific în numeroase studii. După naștere, copilul este pus pe burtica mamei, în contact piele pe piele, fără a fi spălat, doar este șters. În contact piele pe piele, bebelușii plâng mai puțin decât cei care sunt despărțiți de mama imediat după naștere, își reglează temperatura (temperatura mamei poate crește cu 1-2 grade pentru a-l încălzi pe bebe), se stimulează prolactina și oxitocina care declanșează lactația, se adaptează mai ușor, favorizează atașamentul între mama și bebeluș, bebelușul se cațără spre sânul mamei și inițiază singur alăptarea.  În primele 2 ore după naștere, bebelușii sunt mai alerți și dornici să sugă .

Colostrul din primele zile este disponibil de la naștere, acest lapte nu trebuie ”să vină” , ci este secretat în cantități foarte mici (între 10-100 ml / zi). Bebelușul în primele zile trebuie să sugă frecvent, la cerere, la primele semne de foame pentru a stimula lactația, fără a primi suplimentare cu lapte praf din biberon.

Care sunt cauzele scăderii secreției lactate?

Din păcate, proaspetele mame nu sunt ajutate să pună copilul la sân în primele ore după naștere sau au probleme de atașare a bebelușului la sân, sunt despărțite în maternitate de bebeluș, încep suplimentarea cu lapte praf a bebelușului cu biberonul, recurg la folosirea mameloanelor artificiale, limitează suptul la sân, alăptează după program. Toate acestea pot duce la scăderea secreției lactate. Există și situații în care mămicile primesc și unele recomandări greșite: ”nu ai încă lapte să alăptezi”, ”ai sfârcuri plate, copilul nu va putea suge” , ”pune-ți mameloane de silicon pentru a putea suge copilul”, etc.  Producția de lapte depinde mai mult de abilitatea bebelușului de a ”face” lapte decât de a mamei, prin supt eficient și printr-o atașare corectă. Mama trebuie să poziționeze și să atașeze bebelușul corect la sân, să recunoască primele semne de foame ale acestuia, să recunoască semnele unei alăptari eficiente (copilul e corect atașat, se aude cum înghite, etc.).

Puține mame sunt ajutate să poziționeze corect bebelușul la sân și să atașeze corect bebelușul, să fie învățată să recunoască primele semne de foame sau să recunoască corect dacă bebelușul înghite și reușește să fie alăptat eficient. Succesul alăptării depinde foarte mult de primele 2-3 săptămâni de alăptare după naștere. Pentru inițierea și menținerea lactației, mama trebuie să alăpteze frecvent, la primele semne de foame, la cerere, și nu după program, să nu restricționeze timpul acordat fiecărui alăptat, să fie relaxată, odihnită, atmosfera familiară să fie caldă, plină de dragoste.

Plânsul bebelușului nu este un semn al lactației insuficiente!

Uneori proaspetele mămici percep lactația insuficientă asociată cu plânsul bebelușului, cu perioadele de somn, băgatul mânuței în guriță, etc.

Este foarte rar laptele insuficient, dacă bebe este alăptat fără restricții, mama alăptează frecvent, ”la cerere” și bebe suge eficient. Laptele de mamă întotdeauna este ”perfect” pentru bebeluș. Plânsul nu este un semn al lactației insuficiente pentru că bebelușii plâng din multe motive. Plânsul este limbajul de comunicare al bebelușului și apare de obicei în caz de disconfort. Bebelușii plâng de foame (cel mai frecvent în primele luni de viață), are scutecul ud sau cu scaun, plânge de durere, colici sau frustare, este suprastimulat, vrea să fie luat în brațe, etc. Semnele alăptatului eficient sunt: aspectul sănătos al bebelușului (mucoase, turgor, tonus), suficiente scutece ude/zi, numărul de scaune/zi în prima lună și creșterea în greutate. Bebelușul trebuie să recupereze greutatea pierdută în primele zile după naștere până la 10-14 zile.

Mamele trebuie să primească informații corecte în privința alăptării, de la persoane specializate și să știe că toate problemele apărute în timpul alăptării pot fi rezolvate dacă cer ajutor specializat.

Ce poți face dacă totuși te confrunți cu lactație insuficientă?

Chiar dacă lactația insuficientă este reală, se poate crește lactația în orice moment al alăptării. Consultantul de alăptare are un rol important în consilierea  mamei și monitorizarea copilului  pentru creșterea lactației. Pe lângă suplimentele și substanțele medicamentoase pentru creșterea lactației, bineînțeles sunt extrem de  importante: poziționarea, atașarea corectă a copilului la sân, suptul  ”la cerere”, alăptarea la primele semne de foame, suptul eficient al copilului, compresia sânului și masajul în timpul suptului pentru a favoriza curgerea laptelui, mulsul sânului cu o pompă electrică, și dacă copilul are nevoie de completarea alimentației cu lapte praf este esențial să fie suplimentat cu SNS (sistem de nutriție suplimentară), nu cu biberonul. Fiecare bebeluș e diferit și fiecare mămică e unică, de aceea fiecare consiliere trebuie individualizată după nevoile acestora.

În cazul în care crezi că te confrunți cu lactație insuficientă, Dr. Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, te poate ajuta cu recomandări și sfaturi!

Autor: Dr. Bianca Chețan, consultant în lactație certificat IBCLC

Sursă foto: Eugen Alesiuc