Există atât de multe mituri despre alăptare, încât nu le putem cuprinde într-un singur articol. Luna trecută am discutat pe larg împreună cu Dr. Bianca Chețan, consultant alăptare acreditat IBCLC, 5 dintre cele mai răspândite mituri despre alăptare. Astăzi demontăm alte 5 afirmații care pot crea confuzie în rândul proaspetelor mămici.

  1. Sânii sunt goi după alăptat. – fals

Producția de lapte este un proces continuu și întotdeauna mai vine lapte pe canale. Oricum, de obicei, copilul nu suge decât 60-70 % din laptele disponibil. La finalul suptului, f luxul este mai mic și de accea bebelușul adoarme la sân sau lasă sânul singur.

  1. Alăptarea și alimentația cu formulă sunt echivalente ca și calitate. – fals

Formulele nu conțîn celule vii, nutrienții din compoziție nu se absorb satisfăcător, nu asigură legătura strânsă cu mama. Laptele praf nu conține anticorpi, imunoglobuline care îl ajută pe copil să lupte împotriva infecțiilor virale, bacteriene, micotice, nu conține enzime, factori de creștere, hormoni sau celule stem. Absorbția unor nutrienți și vitamine din laptele de mamă este net superioară formulelor de lapte praf. De exemplu – fierul se absoarbe în proporție de 50% din laptele de mamă și doar 7% din formulele de lapte praf. Laptele praf conține o proteină alergizantă, responsabilă de alergii, astm, diabet zaharat, pe care laptele de mamă nu o conține. Laptele praf conține un procent mai mare de cazeină – o proteină greu digerabilă, care favorizează încetinirea tranzitului intestinal la unii bebeluși și chiar constipația. Laptele de mamă conține enzime, care ajută la digestia mai ușoară a constituienților din lapte.

  1. Mameloanele trebuie pregătite pentru a nu se răni la supt. – fals

Cercetările au arătat că nu este nevoie de o pregătire prealabilă a mameloanelor, ci doar de evitarea spălării cu săpun şi expunerea sânilor la aer! Dacă atașarea este corectă și poziția bebelușului la sân este corectă, mameloanele nu vor fi dureroase în timpul suptului și nici nu se vor răni. Mamele cu mameloane plate pot avea unele dificultăți la supt, mai ales dacă bebele nu este corect atașat. Dar chiar dacă mameloanele sunt plate, un bebeluș sănătos, născut la termen, va suge fără probleme. Pe perioada alăptatului , mamele trebuie să evite să spele sânul cu săpun deoarece spălatul excesiv și săpunul îndepărtează substanța lubrifiantă secretată de glandele Montgomery de la nivelul areolei și va face atașarea mai dificilă. Mai mult decât atât, săpunul irită mamelonul şi îndepărtează stratul de microbi, predispunând la ragade şi mastită. După alăptare, este recomandat că sânii să fie lăsați neacoperiți 10-15 minute.

  1. Copilul alăptat la sân are nevoie de apă dacă este prea cald. – fals

Laptele de mamă este atât o băutură, cât şi un aliment. Copilul poate suge mai frecvent, pentru a stinge setea (suge primul lapte care iese din sân, mai apos; suge puţin, dar des). Oricât de cald este afară, laptele de mamă se adaptează. În perioadele în care este foarte cald,  bebelușul va suge mai frecvent. Este contraindicat să se dea apă bebelușului alăptat exclusiv în primele 6 luni (adică pe perioada alăptării exclusive). După vârstă de 6 luni, după începerea diversificării alimentației, copilul trebuie să primească și apă. Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf au nevoie și de suplimentare cu apă, dacă temperaturile sunt extrem de ridicate.

  1. ”O să-l răsfeţe dacă îl ia în braţe şi îl alăptează de câte ori plânge.” – fals

Bebeluşii au nevoi fizice şi emoţionale, vor să se simtă în siguranţă şi iubiţi. Este normal să necesite contactul strâns şi mângăierea. După Jelliffe, copilul este un “făt extrauterin“, până la 9 luni fiind total dependent de mama sa. În societăţile unde, tradiţional, mama îşi poartă în permanenţă copilul cu ea, copiii nu plâng!

Pe lângă nevoile fiziologice (igienă, alimentație, etc.), bebelușii au și nevoi emoționale. Ei plâng din multe motive (vor să fie ținuți în brațe, se simt singuri în pătuț, se simt în siguranță în brațele părinților) și aceste nevoi trebuie îndeplinite, pentru dezvoltarea psihică și emoțională a copilului. Nu este răsfățat dacă este ținut în brațe.