”Fericirea este adevărată doar atunci când este împărtășită”.

Christopher McCandless

Oamenii sunt ființe sociale, iar una dintre nevoile principale pe care le avem este aceea de a ne conecta cu cei din jurul nostru. Încercați să vă amintiți care care a fost unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-ați trăit până acum. Dar cel mai dureros? Este foarte probabil ca ambele să fie legate și de alte persoane, să se fi petrecut în relație cu cineva sau în prezența altor oameni.

Relațiile joacă un rol central în viețile noastre. Cel mai mare impact îl au relațiile intime, romantice. Cu persoanele cu care intrăm în relații romantice petrecem cel mai mult timp și facem cele mai multe planuri împreună. Dacă aceste relații sunt armonioase, ele au o serie de beneficii pentru sănătatea noastră psihică și fizică. Iată câteva dintre acestea:

  1. Suport social. Este foarte important și util să avem oameni în viața noastră care să ne ajute cu lucrurile cu care noi nu ne descurcăm. Fie că avem nevoie de cineva care să ne asculte, să ne consoleze, fie că avem nevoie de ajutor cu problem practice, a ști că ai pe cineva pe care să te bazezi este foarte liniștitor. Toate aceste tipuri de ajutor ne îmbunătățesc calitatea vieții.
  2. Susținere în a deveni cea mai bună versiune a ta. Un partener iubitor care te vede mai mult ca pe persoana care îți dorești să fii te va sprijini în moduri care te ajută să ajungi unde îți dorești.
  3. Reducerea stresului. Relațiile ne ajută să ne minimalizăm nivelul de stres prin susținerea pe care ne-o oferă, prin activitățile întreprinse împreună, făcându-ne să ne simțim bine și să ne relaxăm.
  4. Sănătate fizică mai bună. După cum spuneam mai sus, relațiile sănătoase contribuie la reducerea stresului, influențându-ne astfel în sens pozitiv și sănătatea fizică. Există o serie de probleme de sănătate relaționate cu stresul, precum: probleme cardiace, reglarea insulinei, funcționarea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, relațiile ne pot influența și comportamentele de menținere a sănătății. De exemplu, o persoană dragă ne poate încuraja activ să facem sport, să mâncăm sănătos sau să mergem la un control medical. În plus, s-a observat că persoanele care beneficiază de susținere emoțională au tendința de a se reface mai bine și de a fi mai puțin susceptibile la îmbolnăviri comparativ cu persoanele care se simt mai singure.
  5. Viață mai lungă. Persoanele care au relații sociale puternice au șanse mult mai mari să trăiască mai mult decât acelea care sunt mai izolate. Holt-Lunstad (2010) analizând datele din literatura de specialitate a declarat: ”Lipsa relațiilor sociale a fost echivalentă cu a fuma până la 15 țigări pe zi”.