În perioada alăptării, mămicile sunt asaltate cu sfaturi și recomandări din toate părțile, de la medici și asistente, până la rude, prietene sau alte mămici. Cu siguranța te-ai aflat și tu cel puțin o dată în situația în care informațiile primite despre alăptare din diferite surse se contraziceau una pe cealaltă.

Într-un articol anterior vorbeam despre rolul consultantului în alăptare, cât de important este să avem acces la informații corecte și cu ce probleme se pot confrunta mămicile în această perioadă. Astăzi, Dr. Bianca Chețan, consultant alăptare acreditat IBCLC, a explicat pe larg 5 dintre cele mai răspândite mituri despre alăptare.

  1. Angorjarea sânului este normală când ”vine” laptele. fals

Angorjarea nu este un lucru normal. Majoritatea femeilor dacă alăptează corect și des, în primele zile dupa nastere simt  o ”umflare” a sânului la ”venirea laptelui”, adică în ziua 2-3-4, când crește volumul laptelui. Unele femei, în ciuda alăptării dese, pot acuza angorjare din cauza unei lactații foarte bune și atunci este nevoie să se mulgă. ”Umflarea sânului” poate să dureze câteva zile, până la 2 săptâmani, după care în general sânul se adaptează după nevoile bebelușului. Mamele care au o hiperlactație (adica produc mai mult lapte decât necesarul bebelușului lor) trebuie să se mulgă.

Angorjarea sânilor, dacă nu este tratată (adică dacă sânul rămâne angorjat mai mult timp și nu este ”golit”) poate duce la apariția fenomenului cunoscut sub numele de ”febra laptelui”, adică la angorjare patologică. Sânul este tumefiat, roșu, tare, dureros, sub tensiune și laptele nu mai curge. Angorjarea netratată poate duce la scăderea secreției lactate. De asemenea, separarea mamei de bebe, limitarea timpului de supt, intervale lungi între supturi, programul de supt ”la 3 ore”, oferirea suzetei și suplimentarea cu  lapte praf pot duce la angorjarea sânului în primele săptămâni de la naștere și la scăderea secreției lactate.

  1. Ragadele se produc pentru că bebelusul este lăsat prea mult timp la sân. Este normal sa doara sanii in primele zile de alaptare –  fals

Dacă este atașat corect la sân, bebelușul poate sta la sân cât vrea. Suptul nu este dureros. Există într-adevăr o sensibilitatea a mamelonului la primele atașări a bebelușului la sânul mamei, care în general nu durează mai mult de 2 săptămâni. Această sensibilitate a mamelonului apare la atașarea bebelușului la sân și durează până la 20 de secunde, după care sensibilitatea dispare și suptul nu este dureros și nu produce ragade.  Suptul este dureros și mama face ragade în cazul unei atașări incorecte a bebelușului la sân. Poziționarea și atașarea corectă a bebelușului la sân sunt esențiale pentru un supt confortabil și eficient. De asemenea, întreruperea suptului înainte de a lăsa sânul fără să ne introducem degetul în gurița bebelușului, poate cauza răni.

  1. ”Laptele meu este prea slab.” fals

Fiecare mamă are lapte adecvat copilului ei! Nu există lapte slab. Laptele matur este mai subțire, alb-albastru față de primul lapte (colostrul), dar are toate substanțele nutritive necesare pentru copil. Colostrul din primele zile după naștere are în general o nuanță mai gălbuie sau portocalie și consistenta mai vâscoasă. Dar există mame la care colostrul este mai transparent, de culoare roz sau maro și este la fel de normal. Laptele matur are o consistență mai apoasă, poate avea și o culoare spre albăstrui deschis.

  1. Dacă bebelusul plânge, înseamnă că mama nu are suficient lapte sau laptele este slab. fals

Este foarte rar laptele insuficient, dacă bebe este alăptat fără restricții, mama alăptează frecvent, ”la cerere” și bebe suge eficient. Laptele de mamă întotdeauna este ”perfect” pentru bebeluș. Sunt multe cauze pentru care bebelușul  poate să plângă. Plânsul este limbajul de comunicare al bebelușului, în general în caz de disconfort. Bebelușii plâng de foame (cel mai frecvent în primele luni de viață), au scutecul ud sau cu scaun, plâng de durere, colici, frustare, sunt suprastimulați, vor să fie luați în brațe, etc. Semnele alăptatului eficient sunt: aspectul sănătos al bebelușului (mucoase, turgor, tonus), suficiente scutece ude pe zi, numărul de scaune pe zi în prima lună și creșterea în greutate. Bebelușul trebuie să recupereze greutatea pierdută în primele zile după naștere până la 10-14 zile.

  1. Dacă mama are sânii mici, nu o să aibă destul lapte.fals

Mărimea sânului nu este legată de cantitatea de lapte produsă. Și sânii mici pot produce la fel de mult lapte ca și sânii mari. Femeile cu sânii mici au capacitate de stocare mai mică a laptelui și vor alăpta mai des, dar cantitatea de lapte produsă nu este afectată de mărimea acestora.

Participă și tu la cursurile noastre de alăptare și puericultură și află totul despre alăptare, direct de la Dr. Bianca Chețan!