În data de 15 februarie 2019, am organizat primul workshop gratuit din acest an dedicat comunității de mămici din Cluj-Napoca. Tema abordată a fost înțărcarea blândă, iar speakerii acestui eveniment au fost Dr. Bianca Chețan, consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, și psiholog Mihaela Selescu, psihoterapeut cu formare cognitiv-comportamentală. Ne-am bucurat să avem în sală peste 50 de mămici dornice să afle cât mai mult despre primii pași pe care trebuie să îi facă în procesul de înțărcare și cum să se pregătească. Workshop-ul a fost unul interactiv, cu multe întrebări din partea participantelor și discuții cu speakerii pe situații pesonalizate.

Greva suptului și procesul de înțărcare

Workshop-ul a început cu prezentarea Dr. Bianca Chețan, care a vorbit pe larg mămicilor despre beneficiile alăptării, greva suptului și pașii către o înțărcare cât mai blândă.

Alăptarea se încheie atunci când mama și copilul sunt pregătiți. Copilul o va spune în cuvinte.“ (Jack Newman)

Greva suptului este un subiect de actualitate în cercurile de mămici. Este o perioadă temporară care nu trebuie să te sperie, nu este o respingere a mamei și nici o autoînțărcare. Greva suptului poate avea mai multe cauze, de la o simplă răceala sau erupția dentară, până la confuzia tetină-mamelon, parfumul mamei, separarea mamei de copil pentru o perioadă de timp sau chiar poziția de alăptare care nu mai este comodă pentru cel mic. Dr. Bianca Chețan recomandă să încerci următoarele lucruri pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă:

  • Relaxează-te, fă o baie cu bebelușul, fă-i un masaj și încearcă să îl calmezi dacă este agitat
  • Alăptează-l atunci când este somnolent
  • Schimbă poziția de alăptare, încearcă o poziție verticală, încurajează suptului unui deget

Există mai multe motive ale înțărcării, cel mai frecvent întâlnit în rândul mămicilor fiind epuizarea din cauza supturilor nocturne. Alte motive sunt: întoarcerea la locul de muncă, presiune resimțită din cauza anturajului, cunoștințele puține sau eronate despre alăptare sau dorința de a rămâne însărcinată. Indiferent de motivul care stă la baza decizie de a înțărca copilul, trebuie să ai în vedere ca acest proces să se petreacă într-o perioadă liniștită a familiei, să începi să pregătești copilul cu dragoste și empatie și să stabiliți împreună o dată sau un eveniment până când va mai fi alăptat. Un lucru important de menționat este faptul că și mama trebuie să fie pregătită pentru înțărcare. Poți începe prin a renunța la mesele de peste zi, ultimele la care vei renunța fiind alăptările care sunt importante din punct de vedere emoțional pentru copil și care îi oferă un confort.

Pregătirea copilului pentru înțărcare

Psiholog Mihaela Selescu a vorbit mămicilor despre rolul copilului în acest proces de înțărcare și cum îl putem pregăti pentru acest pas. Este nevoie să înțelegem că nu ne putem aștepta de la copil să renunțe peste noapte la ceva ce îi aduce liniște, confort și îi îndeplinește nevoia de atașament și siguranță. Copilul este un partener activ în înțărcare, tocmai din acest motiv, trebuie să îl pregătești dinainte, să îi explici ce se va întâmpla și cum. Evită începerea înțărcării atunci când copilul trece prin diferite schimbări (ex. mutarea, începerea creșei), când este bolnav sau când este supus unui oricare alt stres.

Iată câteva recomandări de la psiholog Mihaela Selescu care te vor ajuta în acest proces de înțărcare:

  • Oferă-i alternative pentru supt: îmbrățișări, timp petrecut împreună într-o activitate preferată de copil, jocuri care presupun contact fizic cu copilul
  • Evită locurile pe care le asociază mai puternic cu alăptarea și scurtează treptat timpul de alăptare
  • Prezintă copilului procesul de înțărcare în joacă și într-o lumină pozitivă, stabiliți o dată de comun acord (ex. ziua de naștere) și improvizați un calendar cu zilele rămase până la eveniment în care copilul poate lipi stickere sau poate colora zilele
  • Nu oferi recompense alimentare în schimbul alăptării (ex. ciocolată) sau alte recompense care nu au legătură cu nevoile copilului (jucării, excursii, etc.)

În urma renunțării la alăptare apar o serie de modificări în stilul de viață al mamei. Pe lângă modificarea rutinelor zilnice, apar modificări hormonale care pot influența dispoziția mamei. Poate apărea o tristețe post înțărcare la care sunt mai predispuse mamele care s-au confruntat și cu depresia postpartum. Fii blândă cu tine și solicită ajutorul persoanelor apropiate pentru a depăși aceste stări!

Mulțumim sponsorilor acestui eveniment, Isispharma România și Hauck România!