Alăptarea este o legătură unică între mamă și bebelușul ei. Pe lângă beneficiile extraordinare ale laptelui de mamă, care este un aliment perfect pentru creșterea și dezvoltarea psihoemoțională a copilului, laptele matern ajută și la împlinirea feminității și a unei relații de dragoste cu bebelușul

Proaspetele mămici își doresc să alăpteze, dar pentru multe dintre ele alăptatul nu este întotdeauna ușor și ajung astfel să renunțe la acestă frumoasă legătură emoțională cu bebelușii lor tocmai pentru că apar frustrări și probleme din cauza alăptatului incorect.

”În România, s-au împământenit din mamă în fiica niste concepte vechi cu privire la alăptat și din păcate aceste idei încă mai influențează tinerile mămici. Din experința mea proprie consider că orice mămică trebuie să se informeze atunci când pășeste pe acest drum al alăptării. Cel mai bun mod de se informa este un consultant în alăptare, care îți poate deschide drumul către un alăptat sănătos. Dacă nu aș fi apelat la consultantul în alăptate, aș fi renunțat să mai alăptez și bebelușul meu ar fi mâncat lapte praf. Vizita consultantului la domiciliu mi-a redat încrederea în mine ca încă pot alapta, deși bebelușul meu refuzaze o săptămână să sugă. Dispariția senzației de angorjare a sânilor m-a făcut să cred că lăpticul a scăzut în cantitate și bebe refuză sânul pentru că nu are suficient laptic. Totul a fost FALS, deoarece am înțeles de la consultant că acum sânul producea lapte fix cât avea nevoie bebelușul meu. În momentul când a verificat consultantul sânul și mi-a zis că am lăptic, mi-am recăpătat încrederea în mine că pot alăpta. Iar contactul piele la piele cu bebelușul a restabilit acea legătură minunată dintre bebe și mine. Ar fi fost păcat să nu mai am parte de acele sentimente minunate atunci când bebelușul se hrănește din sânul meu.” (Andreea Morariu)

Ce se întâmplă cu alăptarea după naștere?

Imediat după naștere, proaspăta mămică trece printr-o perioadă dificilă. Ea este obosită poate după un travaliu lung și obositor, epuizată după o naștere naturală dificilă sau ținută la terapie intensivă și despărțită de bebelușul ei după o naștere prin cezariană.

Alăptarea bebelușului trebuie să fie inițiată cât de repede posibil, chiar în prima oră după naștere,  dacă acest lucru este posibil, deoarece în primele două ore după naștere bebelușul este alert și  dornic să sugă. Dacă este întors pe burtica mamei imediat după naștere, bebelușul se cățără singur spre sân, se atașaeză corect și va suge fără probleme (acest comportament este unul instinctiv și natural). Dacă acest lucru nu este posibil, mama trebuie ajutată și încurajată să inițieze alăptarea cât de repede, să fie ajutată să poziționeze și să atașeze corect bebelușul la sân. Colostrul din primele 2 zile după naștere se secretă în cantitate mică, iar mama trebuie să alăpteze frecvent pentru a stimula secreția lactată. Stomacul bebelușului are o capacitate mică în primele zile, de aceea colostrul mamei și suptul frecvent îi vor satisface nevoile nutriționale fără a fi nevoie de completare cu lapte praf.

Problemele cu care se pot confrunta mămicile

Poziționarea bebelușului și atașarea acestuia corect la sân nu este întotdeauna ușoară pentru multe dintre mămici. Poziționarea și atașarea corectă sunt atât de importante pentru un supt corect și ajută ca alăptare să să nu fie un proces dureros, mama să nu facă răni și ragade și bebelușul să reușească să extragă laptele corect. Dacă nu sunt susținute și nu primesc ajutor, multe mămici care se confruntă cu diverse probleme la începutul alăptării din păcate vor renunța și vor apela la laptele praf crezând că nu vor putea alăpta.

Principalele probleme cu care proaspetele mămici ce pot confrunta în procescul de alăptare sunt:

  • Bebelușul nu se atașează corect la sân
  • Bebelușul nu vrea să sugă sau suptul este dureros
  • Apariția ragadelor și a rănilor mameloanelor
  • Angorjarea sânilor (umplerea excesivă a sânilor cu lapte, ca urmare a unui dezechilibru dintre rezerva de lapte și cerințele bebelușului)
  • Secreție lactată insuficientă
  • Bebelușului adoarme repede la sân
  • Bebelușului nu suge eficient

Cum te poate ajuta un consultant în alăptare?

Toate problemele care pot apărea pe parcursul alăptării trebuie să fie corect tratate, iar aici intervine rolul unui consultant în lactație, certificat IBCLC*. Consultantul de lactație este o persoană specializată în prevenirea și rezolvarea problemelor legate de alăptare și unul dintre cei mai importanți oameni de sprijin pentru mămici în această perioadă.

Bebelușii sunt foarte diferiți, mamele sunt diferite, fiecare caz este diferit, tocmai din acest motiv, consultantul de alăptare va examina mămica și bebelușul, va povesti cu mama pentru a afla cât de multe informații cu privire la dificultățile alăptării, va observa un supt (poziția, atașarea corectă a bebelușului, poziția corectă a mamei, coordonarea suptului bebelușului, eficiența suptului, etc.)

Din păcate, mămicile apelează uneori la sfatul unor persoane din anturaj binevoitoare, dar nespecializate, ale căror sfaturi pot fi de multe ori greșite. “Durerea în timpul alăptării”, mai ales la început, este o concepție total greșită. Mămicile îndură dureri ale mameloanelor și sânilor, uneori chiar ajungând la răni urâte pentru că cred că e normal sau așa aud în jurul lor. Dacă poziționarea bebelușului este corectă și atașarea este corectă, suptul nu este dureros, ci o experiență minunată, de care te poți bucura. Există însă și cazuri în care unele mămici experimentează o ușoară sensibilitate la începutul primelor atașări la sân ale bebelușului, dar tot nu putem vorbi despre durere.

”Pot să spun cu mâna pe inimă că nu aș fi alăptat dacă nu aveam suport specializat. Începutul a fost greu din mai multe puncte de vedere: în maternitate nu am primit informații și suport, laptele a venit a 6-a zi, iar în familie nu am găsit înțelegere (find prima care am alăptat). Faptul că un consultant în alăptare a venit acasă, ne-a cunoscut personal și a văzut exact greul prin care am trecut a făcut ca de fiecare dată să primim suportul prompt. Și ca să enumar de câte ori am fost în prag să renunț și doar datorită Biancăi nu am făcut-o, dau următoarele exemple: laptele a venit târziu și puțin și toată lumea zicea că nu e suficient, atașarea la sân nu era corectă, când toată lumea din jurul meu mă descuraja să alăptez că bebe plânge că nu îi ajunge laptele, când am trecut prin greva suptului apropiații îmi spuneau că bebe s-a înțărcat singur, când bebe a început să ia mai puțin în greutate din luna a 3-a familia zicea că nu mai am lapte și de aceea nu crește, și exemplele pot continua.

Recomand tuturor mămicilor să alăpteze și să o facă susținute și informate corect de un consultant în alăptare acreditat, nu după sfaturile date nici de bunică, mamă, vecină sau orice altă sursă nesigură și neexperimentată în domeniu pentru că poate dăuna grav stării de bine a mamei și poate înrăutăți situația sau chiar poate duce la înțărcare în favoarea formulei, care e mult mai accesibilă și fără bătăi de cap. Pe cât de greu, pe atât de magic.” (Mihaela Carmen)

Percepția unor mame că nu au suficient lapte pentru bebelușul lor este la fel de frecventă. Multe mămici nu cunosc și fac asocieri greșite ale unei lactații insuficiente – bebe plânge mult, se trezește frecvent, petrece foarte mult timp la sân, adoarme repede la sân. Toate aceste situații nu reprezintă întotdeauna semne ale unei lactații insuficiente și înainte de a suplimenta mesele bebelușului cu lapte praf, apelați la o persoană specializată care să evalueze situația. Din păcate, suplimentarea meselor bebelușului cu lapte pref sau oferirea suzetei pentru liniștirea lui va deteremina scăderea secreției lactate ale mamei. Este important pentru mamă să fie consiliată de un consultant lactație pentru a recunoaște semnele de foame ale bebelușului și pentru a se asigura că bebelușul este alăptat eficient.

Refuzul sânului de către bebeluș, agitația, plânsul acestuia la sân reprezintă situații frustrante pentru o proaspătă mămică. În aceste cazuri, rolul consultantului în lactație este de a examina mama (sânii și mameloanele mamei) și bebelușul, soluția fiind de cele mai multe ori ajustarea poziției mamei sau a bebelușului bebelușului sau corectarea atașării la sân.

98% din femei pot alăpta, este nevoie de dorință, determinare, susținere și uneori de un ajutor din partea unor persoane specializate, cum ar fi un consultant în alăptare!

În acest proces de alăptare trebuie să ai multă voință și informație corectă pentru că în ziua de azi la orice impas, majoritatea medicilor o să te îndrume spre lapte praf. Am avut ragadele până bebe a împlinit 5 luni și nu a fost ușor, dar atunci știam cât e de important pentru el și nu am vrut să renunț și uită-ne la 10 luni cum alăptatul a ajuns să fie o metodă de relaxare și pentru mami nu doar pentru bebe. Sfatul meu să nu renuntați, nimic nu e mai bun și mai sănătos pentru copilul tău decât laptele matern. Când simțiți că situația vă depașește, apelați la persoane calificate care o să vă îndrume corect!” (Chende Diana)

 * Consultant în lactație, certificat IBCLC – Un consultant în lactație certificat internațional IBCLC deține cel mai mare grad de acreditare oferit profesioniștilor din domeniul sănătății care se specializează în managementul clinic al alăptării. Certificarea este acordată de către International Board of Lactation Consultants, iar consultanții în lactație IBCLC acționează conform unui ghid de bune practici (intitulat Scope of Practice) și în baza unui Cod de etică.

Mai multe despre consultanța în alăptare și păreri ale mămicilor care au beneficiat de consultanță puteți citi aici.