Se apropie sărbătorile de iarnă și ne fuge gândul la cadouri și rezoluții pentru noul an. Ce cadou ar fi potrivit pentru copilul tău de Crăciun?

O să-ți propun câteva idei:

1)      Iubire necondiționată – cadoul suprem. Cât costă? Unde îl găsești?

Ei bine, nu te costă nimic. Îl găsești deja acolo undeva în interiorul tău.

Cum îi oferi copilului tău acest cadou? Arată-i că-l iubești și după ce a manifestat emoții negative sau a avut un comportament nepotrivit. Arată-i că nu îl iubești doar când e ”cuminte” sau ”bun”, ci îl iubești așa cum e. Ca să îl poți iubi necondiționat trebuie să îl și accepți necondiționat. Acceptă-l așa imperfect de uman cum e. Acceptă că greșește. Acceptă că așa învață.

Ia-l în brațe, dă-i pupici, interesează-te de viața lui, de interesele și problemele sale, petrece timp de calitate cu el.

2)      Empatie – oferă-i acest cadou de fiecare dată când emoțiile îl copleșesc și nu știe cum să le facă față. Vorbește-i blând de la nivelul lui și arată-i că problemele lui de copil sunt cel puțin la fel de importante ca și problemele tale de adult. Arată-i că are dreptul să se simtă cum se simte. (Dar nu și să manifeste aceste emoții în moduri care îl rănesc pe el sau pe alții.)

3)      Siguranță – arată-i copilului că ești acolo pentru el când are nevoie și încurajează-l să apeleze la tine. La polul opus siguranței se află impredictibilitatea și instabilitatea. Copilul nu știe la ce să se aștepte pentru că uneori ești acolo pentru el, alteori îl expediezi pentru că ai treabă sau nu îl asculți și nu îi răspunzi cu empatie. Uneori poate chiar îl cerți când e deja supărat, în loc să îl consolezi. Evită să faci asta.

4)      Autonomie și independență – lasă-l pe copil să se descurce singur atunci când abilitățile și nivelul de dezvoltare îi permit. Încurajează responsabilitatea și competența prin încurajări verbale.

5)      Oportunități de învățare – ca și părinte ai capacitatea și responsabilitatea de a structura mediul copilului. Crează un spațiu sigur pentru joacă, pune-i la dispozitie materiale pentru a-și dezvolta abilitățile motrice, cognitive, dar și socio-emoționale. Oferă-i ghidajul de care are nevoie pentru a învăța (atenție – asta nu înseamnă întotdeauna să îi oferim răspunsuri; poate însemna uneori să îi oferi întrebările potrivite).

6)      Un model – fie că îți propui sau nu, copilul tău te va lua drept model. Așa că fii unul bun! Învață tu mai întâi abilitățile pe care vrei să le dobândească copilul tau: reglare emoțională, comunicare asertivă, rezolvare de probleme, empatie, compasiune, obiceiuri sănătoase și multe altele.

7)      Prezența – fii acolo pentru copilul tău. Când petreci timp cu copilul, lasă orice altceva deoparte. Timpul lui e timpul lui. Pot fi 20 de minute pe zi, dar fă-le să conteze. Joacă-te cu copilul așa cum îi place lui, ascultă-l și răspunde-i cu interes.

8)      Limite și structură – copiii încă nu sunt capabili de autoreglare și autodisciplina. Dacă îl lași să facă ce vrea tot timpul, s-ar putea să se joace toată ziua, să uite să mănânce sau să se spele pentru că nu înțelege importanța unora dintre aceste lucruri. Dar tu știi mai bine și trebuie să pui limite și să creezi rutine.  

Acum că știi ce cadouri să îi faci copilului tău, încearcă să i le dai în fiecare zi, nu doar de Crăciun.

Mai mult, poți să îi faci aceste cadouri și partenerului și chiar și ție.

Sărbători de iarnă pline de iubire!