1. Cum v-ați simțit la evenimentul organizat de Burtici fericite? (evenimentul din 3 august – Alăptarea, fundația unei alimentații sănătoase)

Vă mulțumesc mult pentru invitație! Evenimentul a fost foarte frumos, din punctul meu de vedere, atât ca organizare, cât și ca public – ne-am bucurat împreună de viitoare și proaspete mămici interesate de subiectul alăptării, alături de care eu m-am simțit minunat!

2. Care sunt beneficiile alăptării pentru bebeluș?

Laptele de mamă este cea mai bună sursă de hrană pentru bebeluș, un aliment viu, care se adaptează în permanență nevoilor sale. Mai mult decât atât-nu doar îl hrănește, ci laptele matern și ALĂPTAREA, în sine, îl ajută într-un mod mult mai complex: îi asigură o dezvoltare fizicasi emoțională echilibrată (îi oferă sigurantă, căldură, atașament, încredere),un sistem imunitar solid, dezvoltare cognitivă, analgezie în caz de durere, hidratare, somn odihnitor etc.

3. Care sunt beneficiile alăptării pentru mamă?

Imediat după naștere, alăptarea o ajută pe mamă la contractarea uterului (deci scade riscul hemoragiilor post-partum), reduce riscul apariției unor boli canceroase (cancer mamar, ovarian, uterin), a bolilor cardio-vasculare și osteoporozei. De asemenea, alăptarea contribuie la reducerea cantității de grăsime acumulată în sarcină, o face să fie mai tolerantă, mai iubitoare și odihnită.

Aici puteti citi un articol pe care l-am scris despre miraculosul lapte matern!

4. Care sunt beneficiile ”orei magice” (skin to skin)?

“Ora Magică” sau “Skin-to-Skin în Prima Oră După Nastere” se referă la procedura de întoarcere a nou-născutului dezbrăcat și cu pielea uscată (șters, nu spălat!) pe abdomenul mamei și lăsarea lui acolo, timp de o oră, în contact neîntrerupt piele-pe-piele cu mama sa. Aceasta practică face parte din standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate științific de numeroase studii și se aplică cu succes în multe țări încă din anii ’90, devenind procedură de rutină din maternități.

Astfel, nou-născutul se liniștește foarte repede (în medie, plânge cca 15 secunde), își reglează repede temperatura corpului, ritmul cardiac, nivelul de glucoză și îl ajută să aibă o imunitate solidă. În plus, în primele 2 ore după naștere, bebe va avea cel mai puternic reflex de supt și va trece în mod fiziologic prin 9 stadii, care culminează cu atașarea spontană la sân și suptul.

Pe mamă, “OraMagica” o ajută la eliminarea rapidă a placentei, evitarea hemoragiilor postpartum, reglarea tensiunii arteriale, declanșarea rapidă a lactației și, bineînțeles, va rămâne cu o amintire plăcută a nașterii.

5. Care sunt stadiile prin care trece un bebeluș în timpul orei magice?

În timpul acestei „Ore Magice”, nou-născutul trece prin 9 stații, așa cum au urmărit și observat cercetătorii de la Institutul „Healthy Children” din SUA: plânsul de la naștere, relaxarea, trezirea, activitatea, odihnă, „cățărarea” la sân, familiarizarea cu sânul, suptul și somnul.

Asociația ProMAMA – Institut și Centru de Alăptare – este  cea care a adus în România Conceptul “Ora Magică a nou-nascutului”, în Decembrie 2012 când specialiștii de la institutul de cercetare și educație în lactatie Healthy Children din SUA s-au aflat în România la invitația noastră. Împreună cu ei, am implementat, 100% GRATUIT, Programul „ORA MAGICA”, în două maternități de stat și două private.

Aspecte interesante și detalii puteți citi în articolul pe care l-am scris despre acest subiect: „10 lucruri uimitoare despre “Ora Magică a Nou-Nascutului”

Din ce în ce mai multe gravide caută pe internet informații despre Skin-to-Skin și ajung să vadă filmulețele realizate de ProMAMA sau să citească articolele pe această temă. Dacă aceste informații vi se par interesante, atunci cu siguranță veți dori să aflați mai multe detalii științifice despre naștere și prima zi din viața bebelușului. O puteți face de la 3 specialiști internaționali! Vă invităm pe 11 Octombrie 2018, la București, la Conferinta Ora Magică a nou-născutului!

6. Alăptare la cerere sau la program?

Evident, alăptarea se recomandă să fie făcută la cererea bebelușului: fără program rigid de supt, fără limitarea timpului petrecut la sân! În acest fel, mama poate reuși să îi satisfacă celui mic prompt nevoia pe care o are și îi poate asigura cantitatea și compoziția perfectă a laptelui.

7. Ați mai participa în viitor la evenimentele organizate de Burtici fericite?

Cu mare drag!

8. Ați recomanda graviduțelor cursurile noastre? De ce?

Pentru că aveți specialiști în domeniu, iar ceea ce faceți o faceți cu drag și pasiune.

9. Câteva cuvinte de încheiere pentru mămici și viitoare mămici din comunitatea Burtici fericite.

Informați-vă din surse sigure și de la specialiști certificați, pentru că informația corectă este, de cele mai multe ori, cheia succesului.