Canalul blocat – ce înseamnă și cum se manifestă?

Canalul înfundat este un blocaj al laptelui într-o anumită zona din sân, care se manifestă printr-o umflatură dureroasă sau o zonă întărită a sânului dureroasă. În zona aceea apare edemul și inflamația – pielea poate să fie caldă și roșie. Starea generală este bună, de obicei nu apare febra (sau poate să apară febră minoră, de 38.0 grade).
Cauzele cele mai frecvente ale acestei patologii sunt:
➡ atașarea incorectă și suptul incorect al bebelușului,
➡️ suptul cu mamelon de silicon,
➡️ oferirea biberonului cu lapte praf,
➡️ hiperlactație (cauzată în special de folosirea pompei de sân, golirea sânului cu pompa după suptul bebelușului),
➡️ compresiune externă prelungită asupra sânului (ex: un sutien necorespunzător).
Majoritatea canalelor blocate se rezolvă în 24-48 de ore. Iată ce trebuie să face în cazul în care apare un canal blocat:
✅ compresă caldă înainte de alăptare (se pot folosi pernițe calde speciale pentru sân)
✅ bebe pus la sân, la cerere, corect atașat
✅ după alăptare, se ține gheață sau apă rece pe sân (30-40 min)
✅ administrare de lecitină în doză mare – 4 capsule pe zi, timp de 3 zile
✅ administrare de antiinflamatoare (paracetamol sau nurofen)
✅ nu trebuie folosită pompa deloc
✅ nu trebuie pus bebe mai des la acest sân

Mastita – ce este și cum se manifestă?

Mastita poate fi cauzată de o infecție (în general bacteriană) și poate apărea la mamele care alăptează. Spre deosebire de canal blocat, la mastită, roșeața este mai intensă, sânul este mult mai dureros, apare o zonă întărită a unei porțiuni din sâni (se simte ca o “gâlmă“ ). În mastită apare oboseala și febra peste 38.6.
Dacă apare o formă mai ușoară, în general este greu de diferențiat la început de canal blocat. Și un canal blocat netratat corect poate avansa spre mastită. În general, majoritatea mastitelor se pot trata fără antibiotic. Este foarte important să se înceapă tratamentul la apariția primelor simptome. Tratamentul mastitei este același ca și la canal blocat.
Febra nu afectează alăptarea. Este foarte important ca mama să continue alăptarea, “ la cerere “, să nu folosească pompa. Folosirea suplimentă a pompei poate agrava simptomele prin producerea unei hiperlactații și accentuarea inflamației și edemului.