În cele 9 luni de sarcină cordonul ombilical este legătura dintre mamă și copil, cel care îi asigură fătului hrana și oxigenul de care are nevoie. La naștere, cordonul este tăiat de către medicul obstetrician, din el rămânând doar câțiva centimentri: bontul ombilical. În general, bontul ombilical se usucă și cade singur după 7-10 zile de la naștere, însă în tot acest timp el trebuie îngrijit corect, curățat cu grijă și atenție. Chiar și după ce bontul se usucă și cade, zona trebuie curățată și îngrijită în continuare, până la cicatrizare.

Ce se întâmplă după naștere?

Cordonul ombilical este pensat după naștere între două pense și apoi este tăiat între cele două pense –  se ligaturează cordonul ombilical la 2-3 cm de baza de implantare cu aţă sterilă sau clemă şi se taie restul de cordon ombilical
Bontul ombilical se va usca și va cădea de la sine dacă țineți bebelușul într-o cameră caldă, uscată și marginea scutecului îndoită (sau decupată) la nivelul ombilicului. Nu se va detașa prin tragere. Bebelușul poate fi spălat în baie încă din primele ore după naștere. Chiar dacă are încă bontul atașat, nu este nici un pericol. În cel mai rău caz, se va înmuia și va dura mai mult până cade, dar nu este contraindicată băița.

Majoritatea nou-născuților prezintă o ușoară sângerare la nivelul bontului, nu trebuie să ne sperie acest aspect. Sângerarea poate fi și înainte și după ce bontul a căzut, cca 1-2 săptămâni fără a fi catalogată drept problemă. Din fiecare ombilic se scurge o cantitate variabilă de lichid, de aspect galben -verzui ce pare a fi puroi dar este mucus, poate persista 1-2 săptămâni și se va opri de la sine.

Igiena bontului ombilical în câțiva pași simpli

Igiena bontului ombilical se face cu comprese sterile și spirt sanitar în fiecare zi și încă 2-3 zile după ce cade. Nu se folosește betadina la igiena bontului ombilical! Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1. După băiță sau după schimbarea scutecului, bebelușul va fi întins pe masa de schimbat sau pe orice altă suprafață pentru a fi șters cu un prosop uscat, prin tapotare.
  2. Se pune alcoolul medicinal pe o compresă sterilă și se curăță baza bontului ombilical prin mișcări circulare, de jur împrejur, cu răbdare și multă atenție. Trebuie să ai în vedere să nu omiți nicio zonă pentru a nu lăsa bacteriilor posibilitatea de a se înmulți. Baza buricului trebuie să fie foarte curată.
  3. Ideal ar fi să lași bontul expus la aer cât mai mult timp posibil pentru că se va vindeca mult mai repede, tocmai din acest motiv se recomandă să ștergi bine dacă se udă această zonă și să ai grijă întotdeauna ca marginea scutecului să fie sub buric, pentru a evita iritarea. Buricul nu se acoperă niciodată cu pansament pentru că în acest fel se împiedică uscarea lui.

Când ar trebui să te îngrijorezi?

Există câteva semne de alarmă pe care ar trebui să le iei în seamă, cum ar fi: miros urât, pielea roșie, inflamată în jurul buricului, febră= OMFALITĂ, cu stare gen alterată, bebelușul nu mănâncă, nu doarme, plânge când este atinsă zona ombilicală, roșu intens cu tentă vineție ce se întinde pe abdomen – a nu se confunda cu iritația de frecare unde apare doar roșeața discretă în jurul bontului, fără edem marcat și cu stare generală bună. În toate aceste cazuri este indicată consultarea unui medic.

Dacă te pregătești să devii mămică, te așteptăm la cursurile noastre Lamaze, alăptare și puericultură pentru a învăța lucrurile cele mai importante despre această etapă din viața ta. Găsești orarul cursurilor noastre aici, pe site, sau pe pagina noastră de Facebook Burtici fericite.